Iedereen heeft een huisarts. Als het goed is. De dokter vraagt steevast hoe het met ons gaat. Maar wie vraagt de huisarts hoe het met hem of haar gaat? Paul Peijnenburg en ik vragen het hen. We maken een boek over dit onderwerp.

Hoe zou het zijn om huisarts te zijn? Dat vroeg ik me af toen ik de stroom publicaties las over het euthanasiedrama in Tuitjenhorn. Dit vak, een van de intiemste beroepen die er zijn, staat van alle kanten onder druk. De overheid en de zorgverzekeraars verwachten dat de huisartsen een dam opwerpen tegen de stijgende kosten van de gezondheidszorg en zadelen hen op met bergen administratie. Aan de andere kant zijn er de hoge verwachtingen van de patiënten tijdens de spreekuren.

Publicaties van langere adem over dit onderwerp kon ik niet vinden. Geen boek beschrijft vanuit meerdere perspectieven hoe het is om dokter te zijn. Terwijl velen zich afvragen hoe het is om er een te worden. En duizenden huisartsen geregeld denken: hoe zouden mijn collega’s hiermee omgaan? Dan zijn er vast ook meer mensen zoals Paul en ik: blij een goede huisarts te hebben en nieuwsgierig naar diens beroepsbeleving.

Aangezien dat boek er niet is, maken we het zelf. We gingen op onderzoek uit, maakten een opzet, wonnen advies in, formuleerden stellingen. En spraken aan de hand daarvan inmiddels met tientallen dokters in het hele land.

We zoeken overigens nog dokters die willen meewerken! Meld je aan via het contactformulier.

De volgende stap is het uitwerken van de uitkomsten van die gesprekken.
Dit is dus werk in uitvoering. We zijn op zoek naar fondsen die ons in staat stellen om de handen hiervoor vrij te maken. Meer informatie volgt.