Het begon drie jaar geleden met de vraag van Antoon van den Hurk: kun jij een geschiedenis opstellen van ons bedrijf Rollé bv? Dat schrijven had best sneller gekund, maar mijn opdrachtgever had de tijd. Voortschrijdend inzicht speelde daarbij een grote rol. Naarmate hij langer nadacht en zaken op een rij zette, des te meer herinneringen kwamen er bovendrijven. En waar hij eerst alles volledig zelf in de hand wilde houden, groeide de bereidheid om ook andere stemmen te laten klinken.

Het boek werd dan ook méér dan een bedrijfskroniek. Het werd tevens een biografie. Zo gunt Antoon ons een prachtig inkijkje in het grote Brabantse gezin waarin hij in 1944 geboren werd. We volgen hem in zijn schooltijd en zijn militaire diensttijd, zien hoe hij zijn liefde ontmoette en zijn eerste baantjes bekleedde.
De nadruk ligt uiteraard op Antoons professionele loopbaan. Hoe hij als eerste medewerker begon in een houthandel. Hoe hij groeide in zijn rol en erin slaagde houthandel Rollé bv te laten uitgroeien tot een internationale speler van belang, die zelfs de nieuwe norm zette voor de huidige kwaliteitenindelingen in Frankrijk. Zijn zonen traden toe tot de directie en laten hun licht schijnen op hun vader als (voormalige) baas. Ook de ervaringen van (oud-)medewerkers komen aan bod. Zo werd dit boek een rijkgeschakeerde geschiedenis van een leven én van een bedrijf, en hoe die twee die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een succesverhaal op menselijke schaal, waarbij ook de onvermijdelijke tegenslagen de aandacht krijgen die ze verdienen.
Of die de opdrachtgever vindt dat ze verdienen. Dat is een deel van het spel op dit grensgebied tussen bedrijfsjournalistiek en ghost writing.
Mijn rol van co-auteur behelsde in de eerste plaats het journalistieke handwerk. Vragen en doorvragen, vanzelfsprekendheden toelichten. Herformuleren, redigeren, inzichtelijk maken. Rangschikken, structureren en bijsturen. Beelden verzamelen die het verhaal tot leven brengen. Overtuigen dat iets wellicht tóch boeiend is voor een lezer. En iets anders juist niet.

Maar ook: de vrees helpen overwinnen dat het hier gaat om ijdele zelfverheerlijking. Wat zeker niet het geval is: Antoon kijkt nuchter en met humor terug, met hier en daar gepaste trots. Maar vooral zorgt deze kroniek ervoor dat ook zijn kleinkinderen zijn verhaal tot in detail leren kennen. Dat je als (ex-)medewerker een completer beeld krijgt van de organisatie waarin je werkt.

Het is het klassieke verhaal van de ‘selfmade man’. Een economisch klimmer die het schopt van eerste bediende tot algemeen directeur van een miljoenenbedrijf van internationaal statuur. Door kansen te zien en te grijpen, zich slim te positioneren, marktbewegingen te doorgronden, gezond verstand te gebruiken, verbeteringen door te voeren en niet gauw te denken dat iets onmogelijk is.
Want zoals je op de coverfoto kan zien: er is meer mogelijk dan je denkt. Over de Maas springen bijvoorbeeld. Als je maar de goede plek kiest.

Ik heb met veel plezier gewerkt aan deze prachtige klus. Het was een avontuur om met mijn opdrachtgever Antoon in dit proces te stappen en het tot een goed einde te brengen.

Denken jullie aan het boekstaven van jullie eigen (bedrijfs)geschiedenis? Of die van je leven? Neem contact met mij op en dan bespreken we de mogelijkheden.

 

Vormgeving: grifontwerp